top of page
Search

情緒困擾知多啲 002:焦慮情緒


「 成日都好多嘢諗,好緊張🤯」

每人都會有擔心,但當擔心多到失控嘅時候,就有機會變成焦慮症。對於治療焦慮症嘅方法,你又有幾了解呢?🤔 如果你認為擔心太困擾你嘅日常生活,不妨試吓心旅嘅低密度認知行為治療😙

針對焦慮症嘅低密度認知行為治療名為「處理憂慮」(Dealing with worry)。想知佢點樣治療焦慮症嘅話,就要首先了解擔心行為會持續出現嘅原因😣


焦慮症患者通常都會有對未知嘅不安😞,並認為擔心可以幫佢地防範未然。佢地會進行各種擔心行為,例如不斷檢查工作,或者尋求其他人嘅肯定。當預想嘅事情無發生,佢地就會有一種錯覺,誤以為擔心有助控制未知。

「處理憂慮」尼個治療幫助受焦慮情緒困擾嘅人士分辨憂慮,並減少擔心嘅時間,讓佢地重新專注當下嘅生活。如果有興趣接受我哋嘅服務,就快啲scan QR code 或者喺 bio link 簡單填寫問卷,大約一星期內我哋嘅心旅健康主任就會打電話聯絡你㗎啦!

14 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page