top of page
Search

我有抑鬱嗎?



小編早前喺story問過大家有咩因素影響尋求心理治療服務嘅決定,而「唔知幾時要幫手」係其中一個比較多人選擇嘅因素。所以小編會介紹唔同嘅情緒健康問卷,為大家嘅情緒狀況提供一啲指標,令大家容易啲決定幾時需要尋找專業人士協助。



今次分享嘅係「病人精神狀況問卷」。呢份問卷主要量度抑鬱症症狀。問卷係根據9項憂鬱症診斷準則發展出嘅量表,問卷滿分為27分。




如果你的分數是0-4分,你的抑鬱症狀屬正常範圍,並未到臨床抑鬱症的程度。

你可查看關於抑鬱症等的心理教育資訊,並密切留意自己的情緒狀況的變化。




如果你的分數是5-9 分,你的抑鬱症症狀屬輕微範圍。

如果你的分數是10-14 分,你的抑鬱症症狀屬中度範圍。

如果覺得這些症狀困擾你的日常生活,包括工作、家庭等,可以考慮報名心旅的「指導式心理治療服務」。心理健康主任會與你進行首節評估,了解你的情緒困擾,為你安排專業及合適的治療方案。

如果你的分數是15-19 分,你的抑鬱症症狀屬中度至嚴重範圍。

如果你的分數是20分或以上,你的抑鬱症症狀屬嚴重範圍。


如果覺得這些症狀嚴重影響日常生活,包括工作、家庭等,你亦可報名心旅的「指導式心理治療服務」。心理健康主任會與你進行首節評估,了解你的情緒困擾,並為你選擇合適的治療方向。有需要時,心理健康主任亦會把你轉介至更高密度嘅心理治療服務,包括臨床心理學家。


如果想做問卷並了解自己嘅分數,可以到https://cuhk.qualtrics.com/jfe/form/SV_0p67ATF5W9olGB0 查閱!



評估結果僅供參考,不能代替專業人士的診斷。如果想進一步了解有關情況,可以諮詢相關專業人士,例如精神科醫生、臨床心理學家等。

18 views0 comments

Comments


bottom of page